Alle artiklerErhverv

Brug berettermodellen til at analysere kommunikation i forskellige medier

0

Du har muligvis hørt om berettermodellen før, og det er et almenkendt værktøj til at skabe forudsætninger for at kommunikere allermest hensigtsmæssigt. Det anvendes typisk som et analyseværktøj til at anskue fortællinger og give et indblik i den tilsigtede fortællestruktur.

Berettermodellen er en kurve, der gradvist viser spændingsopbygningen i stop undervejs i forløbet. Det er denne model, der kan være med til at sikre det velkendte strukturforløb i en fortælling, som de fleste ikke er bevidste om, da forløbet udfolder sig helt naturligt.

De 7 faser

Berettermodellen består af syv faser, der undervejs er med til at skabe forløbet, der i sidste ende opleves forløsende og tilfredsstillende. Hvis du har oplevet, at en fortælling eller historie har virket skæv og uforløst, kan det meget vel være, at en eller flere af faserne ikke har fungeret for fortællingen – eller måske endda overhovedet ikke har været til stede.

Anslaget

Under anslaget bliver universet og en eventuel hovedperson slået an, så du får styr på de eventuelle betingelser, der er for historien, men mest af alt bliver nysgerrig på at vide mere og derfor fortsætte med fortællingen.

Præsentationen

Under præsentationen introduceres de karakterer og deres omgivelser, du skal følge under fortællingens forløb. Du får et indblik i deres historie og personlighed, så du har mulighed for at differentere dem fra hinanden, og måske identificere dig og danne sympati med en eller flere af karaktererne. Det er også her, at du bliver præsenteret for den overordnede konflikt samt eventuelle delkonflikter.

Uddybningen

Under uddybningen i fortællingen bliver karaktererne uddybet, og de har derfor mulighed for at lære dem endnu bedre at kende ud fra deres motiver, behov, ønsker, drivkraft, mål osv. Det er også her, at konflikten træder i karakter, og hvor karaktererne præsenteres for konflikten og de udfordringer, de kommer til at stå over for at skulle løse.

Point of no return

Ved denne fase er der ingen vej tilbage for karaktererne. De kan ikke undgå, bakke ud, fortryde eller forhindre konsekvenserne ved konflikten. Det er her, karaktererne står over for konsekvenser, og fortællingen styrer nu mod en forløsning.

Konfliktoptrapningen

Her trapper konflikten op ved forløsningsprocessen, og klimaks nærmer sig. Klimaks kan anses som det højdepunkt for spændingen ud fra konflikten, som karaktererne befinder sig i. Her kan du opleve, at karaktererne ændrer sig som konsekvens af den optrappende konflikt.

Klimakset

Her når fortællingen klimaks, hvor alt kulminerer. Her finder du ud af de konsekvenser, konflikten har på karaktererne, og spændingen når sit højeste.

Udtoningen

Udtoningen er fortællingens afsluttende fase. Der kommer styr på konflikten, karakterernes skæbner afsluttes, og måske fortællingen slutter, hvor den startede. Det er dog her, du også kan opleve at blive overrasket, hvis fortællingen tager en sidste, uventet drejning.

Alt du skal vide om en fortrolighedserklæring

Previous article

Få en bænksliber til dit værksted

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *