Alle artiklerErhverv

Alt du skal vide om en fortrolighedserklæring

0

Hvad går en fortrolighedserklæring ud på?
Oplysninger skal holdes fortrolige på en arbejdsplads, det er ikke bare vigtigt, det er en nødvendighed. En fortrolighedserklæring håndterer fortrolige oplysninger, som også går under navnet fortrolighedaftale, hemmelighedsaftale eller NDA (Non Disclosure Agreement).
 
Erklæringens formål er at beskytte mod videregivelse af ømtålelige oplysninger. Det er en juridisk bindende aftale som er på skrift og beskytter én eller flere parter i aftalen om at holde emner og oplysninger fortrolige.
Ofte anvendes den når man vil opbygge et samarbejde, med formålet om at de informationer der er mellem parterne er fortrolige, når det kommer til hemmeligheder i erhvervet, opfindelser eller f.eks. kundeinformationer, og oplysninger omkring virksomheden der ikke skal ud.
 
Hvem laver den?
Den udarbejdes af involverede parter eller af en advokat. Erklæringen kan udformes så enten begge parter stilles til ansvar for at oplysninger er fortrolige, eller at den ene af parterne gøres ansvarlig for informationerne.
 
Hvorfor er det en god idé at have en fortrolighedserklæring?
Det er et effektivt værktøj, som er god hvis aftalen kan dække behov som f.eks. hemmeligheder der ikke skal videregives. F.eks. er det fordelagtigt for en virksomhed, der samarbejde med en ekstern partner eller anden virksomhed, så oplysninger omkring parterne er fortrolige. Den sikrer altså at der ikke videregives oplysninger eller solgt oplysninger til en tredjepart.
 
En fortrolighedserklæring bør indeholde følgende:
Hvem er de involverede parter?
Hvordan defineres fortrolige oplysninger?
Har modtagende part tilladelse til at dele oplysninger med visse andre – eksempelvis sin egen virksomhed?
Er der tale om en gensidig eller ensidig NDA?
Er der et udløbstidspunkt for NDA’en?
Er NDA’en opsigelig, og hvilke omstændigheder gør sig i så fald gældende?
Hvordan forholder de involverede parter sig i tilfælde af konflikter?

Hvad er konsekvensen af brud på en fortrolighedserklæring? 

Hvis parterne underskriver en fortrolighedserklæring, og ikke overholder aftalen, er det muligt for den part hvis oplysninger, er blevet delt og brudt at kræve erstatning. Når man skriver under på en fortrolighedserklæring (NDA) og giver fortrolige oplysninger videre fra en samarbejdspartner, er det strafbart og består af at man skal yde erstatning til virksomheden eller personen det drejer sig om. Alt dette defineres i selve fortrolighedserklæringen, så alle parterne er bevidste om konsekvensen af at bryde med fortroligheden. Derudover står der også i erklæringen hvilket beløb erstatningen skal indholde. 

Man kan læse meget mere om fortrolighedserklæring her, og samtidig få informationer omkring de resterende regler for en fortrolighedserklæring, og mere omkring indholdet af den. 

 

Få flotte gulve med gulvafslibning

Previous article

Værd at overveje når du skal købe sommerhus

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *